Головна » 2014 » Листопад » 10 » 9 листопада - День української писемності та мови
21:00
9 листопада - День української писемності та мови

9 листопада - День української писемності та мови

Мова – національний скарб народу, найбільша духовна коштовність, це та основа, на якій зростає духовно і культурно кожний народ.
         7 листопада у Ключарківській ЗОШ був проведений позакласний захід «Доторкнемося серцем до рідної мови».
Уже 17 років підряд українська спільнота 9 листопада відзначає День слов’янської писемності. Сьогодні, говорячи про рідну мову як дорогоцінний скарб народу, доречно згадати, що початок слов’янського алфавіту відноситься до 2-ої половини IXст.
        Упродовж віків український народ творив і шліфував свою мову, заносячи в духовну скарбницю добірні перлини пізнання, почуття, мрії.
Кожна справжня людина вивчає і шанує рідну мову – дорогоцінний скарб, духовну спадщину, передану нам попередніми поколіннями.
Ми називаємо мову скарбом, але ніхто з нас не купував його. Цей скарб, рідна мова, прийшов до нас безкоштовно від наших батьків, від тих людей, серед яких ми росли. Рідної мови ми навчилися в сім’ї, вчимо її в школі.
         Основоположником нової української літературної мови став Т.Г.Шевченко. Саме він підніс українську мову на рівень літературної. Після Великого Кобзаря великий внесок у збагачення рідної мови внесли обдаровані натури, письменники П.Куліш, І.Я.Франко, Б.Грінченко, Леся Українка, Панас Мирний, М.Коцюбинський, Максим Рильський, П.Тичина, Є.Маланюк, О.Олесь, М.Куліш, В.Винниченко та інші.
         Збагачується і вдосконалюється українська мова і сьогодні завдяки таким письменникам як Б.Олійник, Д.Павличко, Ліна Костенко та багато іншими.
        Наше завдання, завдання підростаючого покоління – вивчати і вдосконалювати мову свого народу, мову України.

 

Переглядів: 476 | Додав: iesika | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: