Головна » 2016 » Лютий » 22 » Заходи профілактики для боротьби з вірусом грипу
14:05
Заходи профілактики для боротьби з вірусом грипу

Заходи профілактики для боротьби з вірусом грипу

 

    Грип — інфекційне захворювання, яке загрожує ускладненнями. До групи ризику розвитку ускладнень при грипі відносяться люди, які страждають хронічними захворюваннями органів дихання та шлунково-кишкового тракту, цукровим діабетом, ожирінням, а також ВІЛ-інфіковані.

    Найчастіше ускладнення у вигляді пневмонії у них виникають уже на другу добу з початку захворювання на грип, а далі до пневмонії приєднуються ще більш серйозні захворювання, пов’язані ураженням слуху, збоєм роботи серця, нирок та інших органів. Щоб не допустити розвитку ускладнень людям з ослабленим імунітетом треба бути особливо уважним до свого здоров’я і обов’язково вжити заходів для профілактики грипу. Зазвичай пік захворюваності на грип спостерігається в січні-лютому місяці, а щеплення проти грипу треба зробити вже восени. Вакцинація — найефективніший спосіб профілактики грипу та відмовлятися від неї людям з ослабленим імунітетом просто не допустимо.

    Сьогодні багато росіян сумніваються в ефективності щеплення від грипу, в результаті чого кількість людей відмовляються від вакцинації збільшилася. Дійсно щеплення не дає 100% гарантії того, що людина вже не захворіє на грип. Але робити щеплення треба в будь-якому випадку, оскільки шансів виникнення ускладнень грипу у щеплених людей значно знижується.

    У цьому році у багатьох регіонах Росії безкоштовні вакцини від грипу застосовуються двох видів: перший для дорослих «Гриппол» і другий для дітей — «Грипол плюс». За оплату можна зробити імпортні вакцини «Інфлувак» (Нідерланди), Ваксигрип (Франція), Агріппал S1 (Італія), Бегрівак (Німеччина), Флю-арікс (Бельгія) і Флюваксін (Китай). Вакцина від грипу, так само як і багато лікарський засіб чинить на організм побічна дія. Щорічні щеплення призводять до того, що організм людини поступово втрачає здатність самостійно відповідати на вірусну атаку без вакцинації. Тому робити щеплення від грипу чи ні вирішувати кожному самостійно, а людям з ослабленим імунітетом вакцинація — єдиний ефективний захист від ризику виникнення ускладнень.Найпростіший і безпечний метод профілактики грипу — це дотримання особистої гігієни. Ті люди, які часто миють руки з милом або іншими дезінфікуючими засобами, рідше хворіють на грип. Причому мити руки треба не менше 20 секунд. Якщо у вас немає можливості часто мити руки, то слід користуватися дезінфікуючими гелями, втираючи їх в руки до повного висихання. Всі антисептики на основі йоду і спирту, перекису водню, марганцівки ефективні проти вірусу грипу при їх використанні в потрібній концентрації.

    Як показали дослідження, вірус грипу здатний виживати на навколишніх предметах і інфікувати людину протягом 2-8 годин з моменту потрапляння на поверхню. І якщо ви торкаєтеся книг або краю столу, до якого до цього торкався хворий, а потім потрете очі або почухайте ніс, то зараження вірусом неминуче. Але особливо сильну небезпеку представляє сам хворий грипом, який контактує з вами.Якщо в будинку або на роботі хтось захворів грипом, то починайте стежити за особистою гігієною особливо ретельно. Посуд, підлоги і руки мийте з використанням дезінфікуючих засобів, а кімнату постійно провітрюйте. Ну і звичайно для зміцнення імунітету та профілактики грипу не можна забувати про народні засоби. Вони всім відомі і популярні, але нагадати про них ще раз буде не зайвим:

     1. Часник. Для профілактики грипу вживайте більше часнику, в ідеалі треба з’їдати по три зубчики в день: вранці, в обід і ввечері. Щоб перебити різкий запах з рота, після їжі пожуйте корінь петрушки. Якщо вживання часнику для вас неприйнятно, то покладіть зубчики часнику на робочий стіл, щоб запах його «відлякував» від вас віруси.

   2. Шипшина. З давніх пір відомі цілющі властивості шипшини для зміцнення імунітету. Пийте сироп шипшини по 1 чайної ложки вранці, в обід і ввечері. Можна самим приготувати настій шипшини. У 2-х літровий термос покладете 5 столових ложок шипшини і залийте окропом. Дайте настоятися 12 годин, потім процідіть і пийте по одній склянці через кожні 3 години.

    3. Материнка. Материнка надають загальнозміцнюючу, заспокійливу та знеболювальну дію. Приготуйте відвар з розрахунку 15 гр. сухої трави материнки на 200 мл води і пийте його в три прийоми протягом дня.

    4. Лимон з зеленим чаєм. Купіть лимон і зелений чай. Заваріть зелений чай і покладіть в стакан кружальце лимона, цукор класти не треба. Пийте чай маленькими ковтками до 5-6 чашок в день.
   5. Ягоди калини, журавлини і брусниці. Свіжі ягоди калини, журавлини і брусниці восени ще можна купити на ринку. Щодня з’їдаючи по 5-10 штук ягід кожного виду, ви зміцните свій імунітет і захистите себе від грипу.

Переглядів: 357 | Додав: iesika | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: